Healing Environment: Een keerpunt in de zorg

Healing Environment: Een keerpunt in de zorg

Vanaf het eerste moment dat ik over een Healing Environment hoorde (waar Healing Art een afgeleide van is), ben ik me gaan verdiepen in alle theorie die hierover te vinden is. En dat is veel, heel veel. In deze blog neem ik jullie mee naar de jaren ’70: het decennium waarin meer aandacht kwam voor de mens binnen het herstelproces in de zorg.

 

Dit bleek een eerste stap in het ontstaan van de Healing Environment. De oorsprong ervan ligt in de Verenigde Staten. Verpleegsters en patiënten kwamen daar samen en richtten organisaties op met als doel een meer heilzame omgeving te kunnen creëren binnen ziekenhuizen. Een waarbinnen de patiënt centraal staat. Dat, in tegenstelling tot de mensonvriendelijke inrichting en organisatie die ziekenhuizen tot dan toe waren. De rol van groen was (en is nog steeds) erg belangrijk in dit concept. Hiermee leek het startschot gegeven om ook hier in Europa de werking van de Healing Environment wetenschappelijk te gaan onderzoeken.

uitzicht op natuur zorgde voor minder krachtige pijnstillers

Na vele wetenschappelijke studies te hebben gelezen en te hebben doorgespit, kan ik concluderen dat één specifiek onderzoek hoofdzakelijk het wetenschappelijke fundament heeft gelegd voor de Healing Environment. Ik heb het dan over het onderzoek van Roger Ulrich uit 1984. Ulrich toonde op basis van dossier-gegevens aan dat galblaas patiënten die na hun operatie toevallig kwamen te liggen in een kamer met uitzicht op bomen:

 

– minder krachtige pijnstillers nodig hadden dan patiënten die kwamen te liggen in een kamer met uitzicht op een stenen muur;

– een korter postoperatieve verblijf hadden omdat zij uitkeken op natuur in plaats van op een stenen muur;

– minder complicaties ervaarden zoals hardnekkige hoofdpijn of misselijkheid omdat zij uitkeken op natuur en niet op een stenen muur;

– minder statussen met negatieve beoordelingen opleverden omdat zij dat natuurlijke uitzicht hadden.

 

 

De diverse onderzoeken hebben tot vele interessante en positieve resultaten geleid. In de zorg, maar ook net zo goed toepasbaar buiten zorgomgevingen. In alle werk-, zorg- en leefomgevingen kan Healing Art een positieve bijdrage leveren. 

 

Klik hier voor een overzicht met de voornaamste voordelen van Healing Art

Neem contact op met Sarah Vendrig als je iets van deze website wilt gebruiken.