Een fijnere ervaring voor patiënten van tandheelkundigen

Een fijnere ervaring voor patiënten van tandheelkundigen

Healing Art kun je op diverse manieren toepassen binnen een omgeving. In de meeste gevallen wordt het aangebracht op wanden; hangend, of in de vorm van behang. Een afbeelding aan het plafond kan in bepaalde ruimten ook een uitkomst bieden. Bijvoorbeeld bij tandheelkundige dienstverleners. Of in iedere andere omgeving waarbij men de buitenlucht wil betrekken in een ruimte.  

Het aanbrengen van een plafondafbeelding kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een lichtgewicht plaatmateriaal óf door te werken met lichtpanelen. De foto’s laat ik in het laatste voorbeeld afdrukken op speciale platen, welke licht-doorlatend en hittebestendig zijn. Door verlichting boven de foto van een luchtafbeelding te plaatsen krijg je het idee dat je daadwerkelijk naar een lucht kijkt.

40% van de mensen heeft angst voor de tandarts

Onlangs heb ik een Healing Art Skylight aangebracht in de praktijk van Angela Jaquet. Angela is een mondhygiëniste in Schoonhoven en zocht een manier om de beleving van haar patiënten te verbeteren. Haar praktijk is voorzien van de nieuwste apparatuur en de wachtruimte en behandelkamer zijn tot in detail afgewerkt. Aan alles lijkt gedacht. Maar wat kun je daarnaast nog doen om een noodzakelijke ervaring –waar de meeste mensen niet heel warm voor lopen- toch prettiger te laten zijn?

 

We kwamen met elkaar in contact en ik vertelde haar over Healing Art: Dat door het op een bepaalde manier in beeld brengen van natuur en dit te implementeren in een ruimte, dezelfde effecten behaald kunnen worden als door fysiek in de natuur aanwezig te zijn. Een aantal van deze resultaten kunnen zeker binnen een tandheelkundige omgeving zeer welkom zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • – De verlaging van angst. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 33% van de mensen angst heeft voor een bezoek aan de mondhygiëniste. Een bezoek aan de tandarts levert 40% van ons angst op, waarbij 12% van deze groep zelfs zeer angstig is.
  • – Vermindering van stress. Stress voor een behandeling kan zowel vóór als tijdens een behandeling ontstaan. Het kijken naar een Healing Art afbeeldingen kan de hartslag, bloeddruk, spierspanning doen verlagen.
  • – Een hogere pijntolerantie en minder behoefte aan sterke pijnstilling. Pijn vraagt bewuste aandacht van iemand. Aandacht is iets dat maar beperkt geleverd kan worden. Door de focus te verleggen naar een beeld dat ons van nature aanspreekt, worden we afgeleid en is het onmogelijk om focus te houden op de pijn én het natuurbeeld. 
  • – Een hogere belevings- en gebruikswaarde van het gebouw. Healing Art is natuurlijk ook een vorm van aankleding. Uit onderzoek blijkt dat het aantrekkelijker maken van een ruimte ook gewaardeerd wordt door patiënten.

Een Healing Art Skylight, boven de behandelstoel in mondhygiënistepraktijk Angela Jaquet

de inzet van televisiebeelden wekt onbedoeld vaak stress op...

Daarnaast is het aanbrengen van Healing Art een hygiënisch alternatief voor echt of namaak-groen. Een tandheelkundige omgeving is een omgeving waarbij hygiëne erg belangrijk is. Ongedierte, stofnesten e.d. moeten voorkomen worden. Naast dat Healing Art een hygiënische oplossing is, heeft het geen verzorging nodig en kent het een lange levensduur.


Een veel geziene ‘oplossing’ in de zorg, ook bij tandartsen, is de inzet van de televisie. Echter, een belangrijk klinisch gevolg dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek is dat het ongecontroleerd inzetten van tv binnen een zorgomgeving, waar stress voorkomt, het ongewenste effect heeft op veel patiënten dat het juist stress kan opwekken, in plaats van dat dit stress reduceert. Natuur –en dan de juist gekozen natuurafbeeldingen: Healing Art- kunnen de gewenste stressvermindering wél realiseren.


Kun jij ook wel wat afleiding (minder angst en/of stress) gebruiken tijdens het wachten of de behandeling bij jouw tandarts of mondhygiëniste? Spread the word; ik kom graag in contact met jouw behandelaar. Een simpele oplossing kan ervoor zorgen dat veel mensen zich minder angstig zullen voelen en minder stress kunnen ervaren. En het mooie is: Healing Art hangt er nooit alleen voor de patiënt: iedereen in de ruimte profiteert van de voordelen: dus ook de behandelaar en werknemers!

Neem contact op met Sarah Vendrig als je iets van deze website wilt gebruiken.