Healing Art op 15m2

Healing Art op 15m2

In september was het dan zover. De onthulling van mijn grootste Healing Art foto’s tot nu toe. Woningcorporatie SOR in Rotterdam had mij gevraagd om in één van hun woongebouwen twee wanden te bekleden met mijn Healing Art. Twee keer 15m2, beiden uit één stuk behang, vergezeld door een presentatie door mij over het ontstaan en de werking van deze bijzondere wetenschap. Gisteren ben ik terug gegaan om de ‘na’ foto’s te maken en had ik een erg leuk gesprek met een van de bewoners over wat de deze Healing Art haar tot nu toe heeft gebracht.

Bovenstaand een foto van een van de twee wanden zoals deze was vóórdat mijn Healing Art was aangebracht.

Healing Art zorgt ook voor een hogere belevingswaarde van een gebouw

Mijn verhaal mocht ik delen met medewerkers van SOR, haar Raad van Comissarissen en een aantal externe gasten. De spanning die ik hiervoor voelde stond niet in verhouding tot het belang van het delen van mijn kennis over dit onderwerp. Hoe fijn zou het zijn als de hele wereld zou weten van de positieve (en super simpel implementeerbare) effecten van Healing Art?


De reden dat SOR mij gevraagd heeft voor deze opdracht, ligt in de meerwaarde die zij willen creeren binnen hun woonomgevingen voor hun bewoners. SOR is een stichting die ouderen in Rotterdam en omgeving met een klein inkomen helpt bij het vinden van een fijne en veilige woonomgeving. De stichting biedt inmiddels woonruimte aan zo’n 7500 huishoudens. De effecten van Healing Art dragen bij aan het bereiken van de missie van SOR: het creëren van ‘Een thuisgevoel voor iedereen’.


Een van de bewezen voordelen van Healing Art is dat het mensen verbindt: het nodigt uit tot het aangaan van sociale contacten en gaat daarmee een stuk eenzaamheid tegen. In een woongebouw waar ouderen gehuisvest zijn kan dit een welkom effect zijn. Twee andere interessante effecten van Healing Art zijn:

– Healing Art zorgt voor een hogere belevings- en gebruikswaarde van het gebouw en haar omgeving.

– Healing Art versterkt de identiteit en uitstraling van het gebouw en haar omgeving.


Niet alleen is dit uiteraard prettig voor de bewoners, maar ook voor SOR als organisatie. Door het versterken van de identiteit en uitstraling én door het verhogen van de belevings- en gebruikswaarde worden haar woongebouwen een aantrekkelijkere woonomgeving voor (potentiële) bewoners.

Klik hier voor een overzicht met de voornaamste voordelen van Healing Art.

een mooier compliment had ik niet kunnen wensen

Een kleine drie weken later ben ik in gesprek gegaan met een van de bewoners; mevrouw Setoe. Zij woont nu 11 jaar in het woongebouw en vertelt me opgetogen over wat er veranderd is sinds de muren bekleed zijn met Healing Art: ‘Voorheen zat hier alleen het schoonmaakpersoneel, nu komen de bewoners er ook graag. We zitten dan lekker te kijken en genieten van het uitzicht, met elkaar’. Maar het is blijkbaar niet altijd stil. Mevrouw Setoe vertelt me dat de foto’s ook wel voor wat ‘discussie’ kunnen zorgen zo nu en dan: ‘De een ziet er een plaats in waar ze ooit geweest zijn aan de ene kant van het land, en een ander beweert dat de foto toch écht ergens anders gemaakt is’, vertelt ze lachend. De beelden lijken herinneringen op te roepen en zorgen voor een gesprek. En uiteraard zijn de meningen ook verdeeld: ‘Sommigen vinden de foto op de 1e verdieping het mooiste en anderen die op de 2e verdieping.’ Mevrouw Setoe wisselt het af: ’Als ik moe ben ga ik naar de eerste verdieping. Die foto brengt me tot rust. Ik kan erin wegdromen en raak er lekker in verdwaald. Als ik ernaar kijk zie steeds meer, elke keer weer. Wanneer ik een blij gevoel wil ga ik lekker op de 2e verdieping zitten: die foto maakt me blij. Ik doe alsof ik op het gras lig en droom weg, ik maak figuren van de wolken.’

 

Het resultaat lijkt in goede aarde te zijn gevallen, hoewel: Mevrouw Setoe wist me nog wel te vertellen dat er ook een aantal bewoners minder blij zijn: die van de 3e verdieping. Zij vinden het jammer dat er bij hen in de hal geen Healing Art is gekomen, dus komen af en toe een kijkje nemen bij de onderburen. Een mooier compliment had ik niet kunnen wensen!

Wand voorzien van Healing Art op verdieping 1 in een woongebouw van SOR, Rotterdam.

Wand voorzien van Healing Art op verdieping 2 in een woongebouw van SOR, Rotterdam.

Ook interesse in (de werking van) Healing Art?

Neem contact met me op en ik vertel graag over de mogelijkheden.

of voor een offerte op maat.

Neem contact op met Sarah Vendrig als je iets van deze website wilt gebruiken.