“Landschapsfotografie; die had ik niet zien aankomen!”

“Landschapsfotografie; die had ik niet zien aankomen!”

Zoals op mijn website te lezen is, fotografeer ik al jaren. Ik weet nog dat ik tijdens mijn middelbare schooljaren een opleiding heb overwogen, maar mijn ‘verstand’ won het van mijn gevoel en ik koos uiteindelijk voor de ‘veilige’ route in plaats van de creatieve. Gelukkig bedacht ik me zo’n 6 jaar geleden om te starten met een workshop fotografie, om mezelf wat techniek bij te brengen. Als je me toen had verteld dat ik een aantal jaren later zou vertrekken bij mijn werkgever, zou gaan nadenken over wat ik écht leuk vond om dat vervolgens ook nog eens te gaan doen…
FOTOGRAFIE? sUPER ONZEKER, NIKS VOOR MIJ
Dan had ik je waarschijnlijk verteld dat dat nóóit zou gebeuren. Want ‘weet je wel niet hoeveel risico’s dat met zich meebrengt?’, ‘Het gaat toch prima zo?’ en ‘Fotografie: super onzeker, niks voor mij.’ Gelukkig verliep alles geleidelijk en groeide ik naar het punt waar ik nu ben. Het leren van de techniek en het uitgedaagd worden door de opdrachten tijdens de workshops vond ik zó leuk, dat ik besloot me daarna in te schrijven voor een opleiding. Naast mijn baan heb ik een deeltijdopleiding gevolgd in Utrecht. Ondanks dat het iedere week weer een enorme klus was om alles goed en tijdig af te krijgen, kreeg ik er ontzettend veel energie van. Je wordt tijdens deze opleiding opgeleid in portretfotografie, bedrijfsfotografie, reclamefotografie, reportagefotografie, foodfotografie, modefotografie, journalistieke fotografie en ik heb voor mijn examen een architectuur project gedaan. Zoals je ziet: landschapsfotografie ontbrak. Ik weet nog dat we tijdens de opleiding weleens grappen maakten; ‘We kunnen altijd nog landschapsfotografie gaan doen!’ Denkende dat het zo simpel zou zijn. Little did I know.

Wat is er gebeurd dat ik dan toch doe wat ik nu doe? Dat heb ik te danken aan een oud-klasgenoot. Het was inmiddels een half jaar na ons examen en ik was gestopt bij mijn werkgever waar ik zo’n 10 jaar als facilitair manager had gewerkt. Heel vaak had ik met de gedachte gespeeld om voor mezelf te beginnen als fotograaf, waarbij ik sterk geloof in de kracht van een specialisatie. Maar welke dat moest zijn, daar kwam ik maar niet uit. Ik vond heel veel leuk binnen de fotografie en er was op dat moment niet 1 onderdeel wat er bovenuit stak (of ik durfde gewoon niet te kiezen, dat kan het ook weleens geweest zijn). Deze klasgenoot kwam met het idee om bij elkaar te komen voor een workshop Landschapsfotografie. Ik dacht, landschapsfotografie, ok prima. Altijd leuk om iets te leren. Maar vooral vond ik het erg leuk om elkaar weer te gaan zien.

ALLES VIEL DIE AVOND OP ZIJN PLAATS
De avond van de workshop heeft geheel onverwacht de koers van mijn leven veranderd. Want wat blij werd ik van deze vorm van fotografie en de gedachte dat ik in de natuur (waar ik het liefste ben) mijn werk zou kunnen uitoefenen! Alles viel die avond op zijn plaats. Direct na de workshop ben ik me gaan verdiepen in de techniek achter landschapsfotografie en heb ik mijn werktas uitgebreid met de benodigde spullen om in ieder geval van start te kunnen gaan. Ik ben op pad gegaan en heb veel foto’s gemaakt, en toen nog meer en nóg meer. Ik heb afspraken gemaakt met succesvolle landschapsfotografen om van hun te kunnen leren. Ik ben boeken gaan lezen, online workshops gaan doen, me gaan verdiepen in het voorspellen van het weer, hoe je goede composities maakt, heb exposities bezocht van landschapsfotografen en schilderkunst bekeken. Ook ben ik 1 op 1 workshops gaan volgen om deze specifieke fotografievaardigheden onder de knie te krijgen. Alles om zo snel mogelijk zoveel mogelijk te kunnen leren. En dit doe ik nu nog steeds.

Foto na afloop van de bewuste workshop Landschapsfotografie in Marken, met Bas Meelker en een aantal van mijn oud-klasgenoten.

Op Internet stuitte ik op een wetenschappelijk artikel over een ‘Healing Environment’. Hierin stond onder meer dat je met natuurafbeeldingen alléén (mits gemaakt volgens bepaalde richtlijnen), diezelfde resultaten kunt bereiken. Je hoeft dus niet fysiek in de natuur aanwezig te zijn om de voordelen van de natuur te kunnen ervaren. Dit maakte voor mij de circel rond. Ik maak geen landschapsfoto’s, ik maak Healing Art. Hiermee hoop ik zoveel mogelijk levens op zoveel mogelijk plekken een stuk aangenamer te kunnen maken.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Ik kijk graag samen met u naar wat ik voor u kan betekenen.

of voor een offerte op maat.

Neem contact op met Sarah Vendrig als je iets van deze website wilt gebruiken.