Sneeuw in Nederland

Sneeuw in Nederland

De wintermaanden zijn niet mijn favoriete maanden op het gebied van fotografie: in Nederland. De bomen zijn kaal, het gras is dor, bloemen zijn er nauwelijks…het lijkt allemaal wat minder in leven.  Maar als er sneeuw wordt voorspeld: dan sta ik vooraan! Zeker in Nederland is het natuurlijk alles behalve vanzelfsprekend dat we in de winters getrakteerd worden op een dikke laag. Je kunt je voorstellen dat ik dan ook erg blij was met de voorspellingen die gedaan werden in de week van 11 januari. Dat aankomende weekend zouden we zowaar sneeuw krijgen!

 

Het zuiden van Limburg was al voorzien, maar in het kader van Corona leek het mij niet handig om met alle anderen deze ‘attractie’ op te gaan zoeken. Daarom had ik mijn weekenddagen vrij gepland zodat ik alle tijd had om alles eruit te kunnen halen, hier in mijn eigen (rustige) omgeving.

Aangezien in deze tijd van het jaar om 17:00 uur de zon ondergaat, zou het krap worden, maar niet onmogelijk

Naarmate het weekend naderde werd duidelijk dat de sneeuw rond een uur of 15:00 zou gaan vallen. Aangezien in deze tijd van het jaar om 17:00 uur de zon ondergaat, zou het krap worden, maar niet onmogelijk. Als er maar genoeg zou vallen. Op zaterdag begon het inderdaad rond 15:00 uur te sneeuwen. Maar zo minimaal, dat het amper bleef liggen. Ik ben op pad gegaan, in de hoop dat naarmate het later werd, de intensiteit zou toenemen. Dat viel tegen. Tegen 17:00 uur was dat wel het geval, alleen was dat niet op tijd voor mij om nog witte landschappen te kunnen fotograferen met voldoende licht. Omdat ik die afloop al vrij snel voor me zag, ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden voor details-foto’s. Door in te zoomen op een stukje van de besneeuwde natuur kun je tóch het winterse gevoel weergeven. Een opname van een weids landschap had dit gevoel niet zo sterk kunnen weergeven, vanwege het ontbreken van voldoende sneeuw.      

Safety first: Waar een mondkapje al niet handig voor is!

In de avond lag er een mooie laag. Hoewel de weerberichten er niet in mee wilden, bleef ik toch hopen dat de sneeuw de nacht zou overleven. Dat was niet het geval. Maar goed: al met al heb ik tóch wat sneeuwbeelden weten te maken. En: de winter is nog niet over, dus wie weet krijgen we nog een mooie toegift!

Met weinig sneeuw, toch een winters beeld
Neem contact op met Sarah Vendrig als je iets van deze website wilt gebruiken.